CANCERUL DE PROSTATĂ

Cancerul de prostată este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la bărbați. Aproximativ un bărbat din șase va fi diagnosticat cu cancer de prostată în timpul vieții sale, dar pentru că acest tip de cancer este, de obicei, lent în creștere, există șanse mari ca tratamentul să fie un succes, mai ales atunci când este detectat devreme. De aceea, controalele regulate sunt importante pentru bărbații în vârstă de 50 de ani și peste. Într-adevăr, cancerul de prostată este detectat întâmplător în marea majoritate a cazurilor, pe baza nivelurilor ridicate ale antigenului specific prostatic (PSA) din sânge.


Riscul pentru cancerul de prostată crește odată cu vârsta (aproximativ doi din trei bărbați cu cancer de prostată sunt peste 65 de ani). Istoricul familiei ar putea fi un alt factor – având un tată sau un frate cu cancer de prostată, riscul se dublează. De asemenea, bărbații care mănâncă diete bogate în grăsimi pot prezenta un risc mai mare.

Simptome

Dacă aveți probleme de urinare, cum ar fi nevoia imperioasă de a urina, incontinența urinară sau probleme de erecție, ar trebui să consultați medicul de familie sau urolog. De fapt, cancerul de prostată poate determina simptome asemănătoare cu cele ale HBP, astfel încât doar examenul medical permite excluderea sau confirmarea diagnosticului de cancer în stadiu incipient. În cazul în care găsiți sânge în urină sau în spermă, mergeți cat mai repede la medic.

Tratament

Pentru a afla dacă simptomele de prostată sunt cauzate de cancer, medicul va întreba despre problemele medicale anterioare, istoricul medical al familiei și va efectua un examen standard de prostată, care include verificarea PSA în sânge, al cărui nivel ridicat este unul dintre indicatorii cancerului de prostată (trebuie menționat doar că nivelul PSA crescut poate fi cauzat și de alte afecțiuni, precum prostatita).

Numai dacă aceste teste arată că ai putea avea cancer, medicul te va trimite la un urolog pentru o biopsie de prostată care este esențială pentru diagnosticul final.


Tratamentul cancerului de prostată depinde de mai mulți factori – de ex. faza bolii, vârsta sau starea generală a sănătatii. Deoarece medicina s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, tratamentul este efectuat de urologi specializați care pot propune și explica opțiunile de tratament care sunt cele mai potrivite pentru fiecare persoană în parte.