PROSTATITA

Prostatita (inflamație sau o infecție a prostatei) este o boală complexă, ce poate avea multe modalități de manifestare. Spre deosebire de majoritatea problemelor legate de prostată, prostatita apare mai frecvent la bărbații tineri și de vârsta a doua. Numai 5% până la 10% dintre bărbați dezvoltă prostatită în timpul vieții.

Simptome

Inflamația prostatică este insoțită de diferite simptome, în funcție de tipul de prostatită concret, dar în general, semnul comun este durerea în zona intimă (cu excepția prostatitei asimptomatice). 

În cele mai multe cazuri, cei afectați experimentează:

-dureri în zona abdomenului inferior, în jurul perineului sau vezicii urinare

-nevoia imperioasă de a urina, însoțită de dureri la urinare sau ejaculare.

În cazul unei infecții bacteriene, se pot produce, de asemenea, frisoane și febră.

Tipuri de prostatită și tratament

Prostatita bacteriană acută

Prostatita bacteriană acută are un debut rapid cu febră, frisoane și alte simptome de infecție acută.

Inflamația se dezvoltă dacă bacteria colonizează glanda prostatică.

Simptomele includ:

-frisoane 

-febră mare 39-40 

-urinare frecventă și dureroasă.


Dacă întâmpinați simptomele menționate mai sus, vizitați imediat urologul. Tratamentul cu antibiotice este eficace pentru infecțiile bacteriene, iar uneori este nevoie și de o scurtă perioadă de spitalizare.


În unele cazuri, infecția reapare din nou și din nou. Aceasta este caracteristică prostatitei bacteriene cronice.

Prostatita cronică

Prostatita cronică (sau sindromul durerii cronice pelvine) este cel mai frecvent tip de prostatită, semnalul principal fiind durerea care durează mai mult de 3 luni localizată în zona organelor genitale, abdomenului inferior sau partea inferioară a spatelui.


Terapia pentru sindromul de durere cronică pelviană este considerabil mai dificilă decât pentru prostatita acută deoarece cauza este de obicei greu de determinat (dacă nu cumva indică prezența mai multor focare de prostatită acută). Un set de examinări este necesar înainte de a începe tratamentul relevant care, de regulă, combină medicamentele cu schimbarea stilului de viață.

Prostatita asimptomatică

Prostatita asimptomatică înseamnă că prostata este inflamată, dar pacientul nu resimte simptome deranjante. Există riscul ca acest tip de prostatită să conducă la infertilitate.